Orangutan sumaterský

Orangutan sumaterský je jeden z nejzajímavějších lidoopů. Na jeho dlouhých a velice silných pažích roste srst proti sobě. To znamená, že mu srst roste od ramene k lokti a od zápěstí k lokti. Dospělí samci orangutana sumaterského jsou nápadní svými rozšířenými lícními laloky.

opice

Obyvatel deštného pralesa

Orangutani obývali původně celou jižní Asii a jejich množství se pohybovalo odhadem na několik stovek tisíců. Přežívající zbytek těchto úchvatných lidoopů obývá pouze zbývající plochy topického deštného lesa. Můžeme je nalézt jenom na ostrovech Sumatra a Borneo. Zajímavostí je, že na každém z těchto ostrovů žije samostatný druh. Když pozorujeme tyto lidoopy, napadá nás otázka, zda je Země . Orangutan je největším stromovým savcem. Na zem ze svých korun stromů slézá opravdu jen výjimečně a velice nerad. Většinu svého života, to jest devadesát devět procent, tráví vysoko v korunách mohutných pralesních stromů. Orangutani v korunách deštného:

ü  tady spí
ü  hledají si něco k potravě
ü  páří se
ü  odchovávají tady svá mláďata

V korunách stromů si všichni dospělí orangutani staví pohodlné hnízdo, kde v noci spí a přes den i odpočívá. Orangutani na svém oblíbeném stromě tráví většinu dne. Pokud na stromě již není dostatek sladkých fíků, nebo jiných plodů, kterými se orangutani živí, opouštějí ho. V korunách pralesa se tito lidoopi pohybují velice obratně. Šplhají po stromech a skáčou z větve na větev. Během šplhání se vždy zavěsí svými mohutnými a dlouhými pažemi. Navíc se při šplhání obvykle přidržují ještě alespoň jednou nohou.

orangutan

Jejich dlouhá rezavá srst je chrání před tropickými dešti. V případě nouze si však dokáží vytvořit z velikých listů jakousi provizorní kapuci. Orangutan sumaterský je, klidným a mírumilovným zvířetem. Ani mezi sebou příliš nezápasí a nedochází u nich téměř k potyčkám. Členové rodin jsou mezi sebou velmi kontaktní, kontakt vyhledávají a často spolu odpočívají v těsném objetí.

Orangutan sumaterský
Ohodnoťte příspěvek